Общинският съвет в Добрич сформира временна комисия за анализ на финансовото състояние на „Автобусен транспорт”. Това стана след като управителят на общинския превозвач отправи искане за заем за погасяване на публични задължения към Националната агенция за приходите.

Задълженията на Автобусен транспорт ЕООД към НАП надхвърлят 85 000 лева. Като причина за тях, управителят посочва  по-високи експлоатационни разходи през зимните месеци, забавени и редуцирани държавни субсидии. Освен това, дружеството трябва да доизплаща лизинг за 3 нови автобуса за  над 38 хил.лв. Същевременно, за да изпълнява функциите си като превозвач, Автобусен транспорт трябва да има удостоверение за липса на задължения по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Част от съветниците изразиха безпокойство от финансовото състояние на общинската фирма.

Кметът Йордан Йорданов каза, че е отправено питане до транспортния министър относно критериите за субсидиране и защо парите се бавят, но отговор още няма. За съдействие са потърсени и народните представители от региона. В крайна сметка съветниците одобриха кредитиране на Автобусен транспорт от други общински предприятия и сформираха временна комисия за анализиране на състоянието му.

Комисията е от 7 души, като петима са общинските съветници, а двама членове – от местната администрация.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*