Съветниците на Добрич взеха решение общинското ДКЦ 2 да изтегли заем до милион и 600 хил. лв., за да погаси данъчни задължения. Ще се търсят възможности за кредитиране, без общината да става гарант на заема. Припомняме, че общинското дружество натрупа дългове от над 2 милиона лева, заради неизгодна инвестиция в ядрено-магнитен резонанс през 2005 година.
По време на дебатите в ОбС днес д-р Явор Милушев подчерта, че бившата поликлиника има потенциал за финансова стабилизация и бъдещо развитие. Не беше възприето предложението на временната комисия, сформирана специално за анализ на състоянието на ДКЦ 2, че общината трябва да стане гарант на заема. Основните аргументи са, че тя вече има дългосрочен заем от 11 млн. лв. и я грози финансова корекция от над 4 млн.лв.
С 36 гласа „за” и 1 „въздържал се”, съветниците на Добрич решиха първо да бъдат изчерпани всички възможности кредитът да бъде обезпечен с предприятието, приходите на дружеството и мед. техника и едва в краен случай, общината да стане гарант. Със заема от 1,6 млн. лв. ДКЦ 2 ще погаси главницата си към НАП и ще се стабилизира финансово.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*