Множество нарушения откри проверката на прокуратурата в мангановата мина в Оброчище. Окръжната в Добрич образува разследвания за престъпления по служба, данъчни престъпления, неоказване на съдействие на орган на властта, по лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.
Анализ на всички образувани до сега досъдебни производства, свързани с дейността на рудника сочи, че броят на пострадалите миньори от трудови злополуки постоянно се увеличава – 1 загинал и двама със средна телесна повреда за последните 2 години. Налагани са санкции, които не са плащани. От НАП извършват цялостна проверка на дължимите суми от данъци, глоби, такси и др. Ако концесионерът „Евроманган“ изпадне в несъстоятелност и това бъде обявено от съда, договорът следва да бъде прекратен, съобщават от Главна прокуратура. Проверките продължават и в други насоки.
Замърсената с тежки метали вода, е изпомпвана от галериите през нощта, вливайки се в морето, в южния край на курорта Албена. Има разминаване между данните за изнесеното количество руда и описаното в Годишните финансови отчети на дружеството. Уточнява се дали са изнасяни пари от държавата в нарушение на валутния закон.
Задълженията на „Евроманган” са описани в 24 точки в договора за експлоатация на мината, но от Министерството на енергетиката са следили само 1 – плащането на концесионната такса.
Изяснява се дали неизпълнението на задълженията на длъжностните лица е било умишлено и с цел да ощети държавата, и дали е извършено престъпление по служба.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*