17 сорта пшеница, ечемик и тритикале представиха научните работници от Добруджанския земеделски институт в Ден на отворени врати. 25% от произвежданите семена се реализират в Турция, съобщи директорът на института доц. д-р Илия Илиев. Чуждите партньори връчиха плакети на селекционерите.
Добруджанският земеделски институт е най-големият в структурата на Селскостопанска академия. Тук няколко поколения учени създават в лабораториите и опитните полета над 120 български сорта и хибриди. Най-новата селекция от зърнени и бобови култури беше представена днес пред земеделски стопани, учени и партньори на института. Доц. Илиев призна, че в последните години родните зърнопроизводители все по-малко ги търсят, за сметка на турските. Директно за продажба тази година влизат 14 нови сорта твърда пшеница, 2 сорта тритикале и 1 ечемик. Цените на семената тепърва ще се определят от Селскостопанска академия, но от института ще се опитат да запазят миналогодиншните.
В официалната част на събитието, дългогодишният партньор на Добруджански земеделски институт от турска страна Кемал Юзтюрк награди селекционерите, които създадоха сортовете твърда пшеница Мерилин – Иван Панайотов и Лазарка – Николай Ценов. Те вече са в националната листа на Република Турция за масово производство. Посетителите на Открития ден имаха възможност да се запознаят с новите сортове и хибриди на място, в опитните полета на института.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*