Концесионният договор на „Евроманган” за мина „Оброчище” е прекратен за 14 дни със заповед на енергийния министър Теменужка Василева. Акционерното дружество е натрупало 205 000 лева задължения към държавата. Прокуратура, полиция, НАП и ДАНС днес иззеха документите на компанията, до които не са имали достъп от 2012 година. Стачката на миньорите е преустановена.
13 миньори от мангановия рудник „Оброчище”, които стачкуваха над 4 денонощия под земята, днес излязоха на повърхността и прекратиха протеста си. Те обаче са категорични, че ще слязат в галериите отново, ако концесионерът на мината не бъде сменен. Георги Филипов, електроинженер
Окръжният прокурор Пламен Николов, директорът на полицията, представители на НАП и ДАНС иззеха цялата фирмена документация на дружеството, до която държавните органи не са имали достъп от 5 години. Ще се разследват за съответствие декларациите по ДДС. От Морска администрация се очаква информация за реално изнесените количества манган, за да бъдат съпоставени с декларираните. Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, връчи заповедта за временно прекратяване на концесията. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че трябва да се потърси концесионер, който ще управлява добре мината. Пламен Николов и Мая Манолова провериха и сигнали за замърсяване на околната среда. Те установиха на място, че промишлените и отпадните води от рудника се изливат директно в река Батовска.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*