Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на стачния комитет на миньорите от манганова мина „Оброчище“, които от няколко дни протестират заради неспазване на колективния трудов договор от страна на концесионера, инициативата бе на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.
Премиерът се ангажира да бъде анализиран юридически концесионния договор от работна група на Министерството на енергетиката.
Миньорите настояват за изпълнение на колективния трудов договор, който предвижда редовно изплащане на заплатите им, осигуряване на топла храна или на ваучери, на работно облекло или, ако неизпълнението продължи, разваляне на концесионния договор.
Междувременно стана ясно, че премиерът лично е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна е ангажирал окръжния прокурор на Добрич, както и икономическа полиция за разследване на случая.
В същото време представител на фирмата концесионер „Евроманган“ Тереза Данкова е забранила осигурената от Ж.  Мартинов храна и вода да бъдат предадени на миньорите, които трети ден са на 350 метра под земята, като е разпоредила да бъде заключен портала на мината. Днес при миньорите се очаква да пристигнат отново омбудсманът  Мая Манолова, както и представители на Министерството на енергетиката.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*