Наемите от общински жилища в Добрич вече ще влизат директно в местната хазна. Досега с имотите се разпореждаше общинското дружество „Жилфонд инвест”, но заради ниския дивидент, който отчита и констатациите на Сметната палата за незаконосъобразни решения, съдбата на фирмата беше преосмислена от съветниците на Добрич.
В Одитен доклад от август 2016 г. Сметната палата за пореден път констатира, че за общинските жилища са вменени отговорности на лица извън администрацията. Взетите управленски решения от “Жилфонд инвест” ЕООД за сключване на договори за наем и събиране на наеми, без имотите да бъдат включени като непарична вноска в капитала на търговското дружество, е в противоречие с действащата нормативна уредба. Преди 3 месеца беше създадена временна комисия към ОбС Добрич, която да реши бъдещето на 100-процентовото общинско предприятие, което стопанисва над 1400 жилища.
Временната комисия предложи имотите да бъдат извадени от капитала на Жилфонд и да преминат в баланса на общината, като възложи на дружеството да събира наемите срещу подходящо възнаграждение. Това срещна яростна съпротива от страна на съветниците от БСП.
С 22 гласа „за”, 5 – „против” и 8 – „въздържал се”, се прие предложението на временната комисия. Промяна за настанените в общинските жилища няма да има, ремонтите ще се извършват чрез възлагане, поясниха още общинарите.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*