Добрич се присъедини към петия национален протест на родителите на деца с увреждания. С черни траурни балони те настояваха държавата да не погребва децата над 18 години. Майките блокираха за кратко и един от оживените булеварди в града, с надеждата да бъдат чути от новото социално министерство.
И този път добричките майки на деца с увреждания настояват за гарантиране на личната помощ, за това държавата да осигури адекватна финансова подкрепа и единен електронен регистър на инвалидите. Акцент в протеста е насажданото разединение в изплащаната помощ за децата и навършилите пълнолетие. Пълнолетните получават едва 136 лева пенсия, независимо от степента на увреждане. Децата до 18 г. – от 350 до 930, но много малко от тях вземат тавана. Дъщерята на Пепа Георгиева е със 100% инвалидност. За 22 години Георгиева само веднъж е била личен асистент на дъщеря си. Кандидатства отново.
За истинска интеграция настоява майката на Недислав, чийто син е невербален аутист – да бъде приеман от обществото нормално, а не като „прокажен”.
Протестът премина в мирно шествие през центъра на Добрич и градския парк и завърши с блокиране на бул. 25 септември за няколко минути. Майките пуснаха черните балони в небето.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*