В добруджанското село Бежаново беше открит кенотаф на загинал през 1916 година в Румъния войник. Кенотафът е вид символичен гроб, който не съдържа тленните останки на покойника и се среща много рядко в България, уточниха специалисти от Регионалния исторически музей в Добрич.
Областният добрички регистър „Военни паметници“ беше обновен по повод 100-годишнината от първата световна война. В него до момента са вписани 101 паметника. На част от писмен документ за съществуването на още един се натъква Маргарита Великова – шеф на отдел „Култура” в община Генерал Тошево.
Архивите са съхранили и подробности за загиналия, но информация за негови близки към днешна дата няма. Малко по-късно в родното му село Бежаново е положен кръст над празна могила, най-вероятно от негови родственици. Дълги години гробът е тънал в забвение.
Кметският наместник на Бежаново се допитва до най-възрастните хора в селото, чиито спомени от разказите на предците им вече избледняват. Става ясно обаче, че такъв паметен знак би следвало да има в изоставената румънска част на гробищата.
Необходими са 4 дни на кмета и помощниците му да разчистят дървета и храсти, за да открият паметния знак. Днес той вече е документиран от специалисти на добричкия музей и предстои да бъде включен в регистъра на военните паметници.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*