Едно от най-големите села в област Добрич – Карапелит, възстанови празника си след 24-годишно прекъсване. За първи път бяха излъчени и почетни жители на селото, за принос в образованието, културата, промишлеността, земеделието и животновъдството.
Карапелит е с 1136 жители и няма нито една празна къща, похвали се кметът Иван Стоянов. Има много млади хора, заселили са се англичани, ирландци и индийци. Още в началото на мандата си той решава да възстанови традиционният събор на селото.
Въпреки че, голяма част от местните жители не помнят как е отбелязван днешния ден преди 24 години, всички се радват на празничната атмосфера.
Празникът започна с тържествен водосвет пред читалище „Д-р Йосиф Йосифов”, създадено през 1884 г. и продължи в залата на обновената сграда под наслов: „Почитай миналото, гради бъдещето!”.
Връчени бяха награди на петима почетни жители на Карапелит – на Тодорка Пасева за заслуги в образованието като дългогодишен учител, на Атанаска Русева за принос в културата, както и за развитие: в хранителната промишленост на Мюргюн Елмаз, в земеделието – на Тодор Георгиев и в животновъдството – на Джевит Бейтула. Празникът продължи с фолклорни изпълнения и танци на местни и гостуващи групи, и разбира се – атракциони.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*