Военното гробище – музей в Добрич ще бъде обновено по програмата за транснационално сътрудничество “Дунав“ 2014 -2020. Освен дейностите, свързани с изучаването, популяризирането и социалната адаптация на наследството от Първата световна война, проектът предвижда и възстановяване на по-голямата част от надгробията, реновиране на парковото пространство, „алеята на знамената” и „вечният огън”. Военното гробище в Добрич е най-голямото в страната. То е свързано с боевете за града през 1916 г. В него са погребани над 3000 воини от седем националности.
Проектът ще се изпълнява 30 месеца до юни 2019-та година. Голяма част от дейностите са насочени към младите хора – през юни ще се състои ученическа конференция, за която вече са получени творби от над 30 училища в страната. Според документа и условията на финансиране, културният институт ще получи около 200 000 евро. Водещият партньор е от Словения.
Във Военното гробище има и постоянна експозиция за Добричката епопея, като акцент в нея са оръжията на различните армии, участвали в сраженията за Добрич през 1916 г.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*