Нова наредба за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти в Добрич приеха днес общинските съветници. Дебатите по първоначално предложения от администрацията текст продължи повече от час и бяха нанесени множество корекции.
Сега действащата общинска наредба за преместваемите обекти е от 2011 г. с частични изменения през 2012 и 2016 г. Тя вече не съответства на действащото законодателство, затова в ОбС беше внесена нова. В заседателна зала бяха атакувани над 20 текста, част от които бяха приети от вносителя. Един от тях беше свързан с ежегодните разрешителни за сезонни тераси.
Срокът на разрешителните за тях остана 5 години. Бурен дебат предизвика и текстът за поставяне на масички за правостоящи с „унифициран дизайн”. Съветниците отляво и отдясно заподозряха в него корпоративни съображения.
След половинчасово „изгубване в превода”, съветниците решиха масичките да не са „унифицирани”, а „сертифицирани”.
За първи път в общинската наредба беше приет текст за отстояние на павилионите за цигари, алкохол и хазарт от учебни заведения.
Спорът по тази точка беше разстоянието за отстояние, като в крайна сметка бе прието предвиденото в закона – 200 метра за обекти, предлагащи тютюн и алкохол и 300 за хазартни игри. Гражданин откри пропуск в регламента за сезонните тераси.
Съветниците коригираха и този текст, като разрешиха на летните тераси да се продават сезонни артикули.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*