Националният литературен музей представя в Добрич своята изложба „Литература и памет“, събрала най-ценни експонати от фондовете на институцията. Тя е посветена на 40-годишнината на музея и е подредена в Дом-паметник „Йордан Йовков”.
Посетителите ще видят знакови или непоказвани досега експонати – свидетелства за нашата литературна история, част от бита на нашите големи писатели. Сред тях са мастилницата на Алеко Константинов, възстановка на част от кабинета на Пейо Яворов. Опитвайки се да разчупят общоприетото, че за един писател най-важни са книгите му и досегът с неговото творчество, авторите на изложбата показват и онази памет, закодирана във вещите – от Лирата на поета и венеца на неговата слава, до револвера на смъртта. Един от акцентите на изложбата е масата, част от интериора на Славейковия дом, на която през април 1879 г. е подписана Търновската конституция.
От фондовете на музея са подбрани и ценни образци на изобразителното изкуство: картини на известни български художници, чието творчество е вдъхновено от произведения на български писатели. Изложбата ще гостува в Добрич до 15 юни.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*