Наш зрител от Добрич алармира, че телефонът за връзка с клиенти на електроразпределителното дружество, опериращо в Североизточна България е импулсен. Мъжът установил това, след като неколкократно се опитал да се свърже с оператор, за да съобщи за авария. В крайна сметка, не се е свързал, но сметката му за телефон се натоварила.
По време на бедственото положение в община Добричка, на 6-ти и 7-ми януари, възниква проблем с електрозахранването в селския имот на Стефан Стефанов, в Приморци. Той звъни многократно на телефон 0700 161 61, но не успява да се свърже с оператор. Когато пристига сметката му за телефона обаче, се оказва, че са му начислени над 11 лева без ДДС. Стефанов отправя запитване до комисията за защита на потребителите и установява, че подозренията му са основателни.
На сайта на енергийното дружество никъде не пише, че цената на повикване е един градски разговор, но и никъде не е упоменато, че всяко обаждане се таксува. Стефанов е сезирал и Комисията за регулиране на съобщенията, чийто отговор очаква. Нямаме коментар по темата от дружеството. Екипът ни продължава да следи случая.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*