Ромските традиции, бит и култура бяха представени в Младежки център „Захари Стоянов“ в Добрич. Инициативата е по повод Международния ден на ромите – 8 април.
Във фоайето на Младежкия център днес беше подредена кулинарна изложба с характерни за кухнята на този етнос ястия и всеки гост на събитието можеше да опита вкуса им.
Гюлсечер казва, че за прословутите ромски питки тайната е в еластичността на тестото.
В седмицата на ромската култура в Младежкия център са представени и характерните облекла на ромите в годините от 1970 – 1980 година. Преобладават моделите с шалвар и горна част.
8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. На тази дата се чества освобождаването им от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първия ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на правителството на Индия. Там са приети ромския химн и знаме. Песента е „Джелем, джелем“ на Жарко Йованович от 1969 г. , а знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*