Миньорите от мангановия рудник „Оброчище” днес подписаха колективен трудов договор с концесионера и преустановиха започналата вчера сутринта гладна стачка. Споразумението беше постигнато в присъствието на омбудсмана Мая Манолова, представители на Министерство на енергетиката и синдиката „Защита”.

Документът гарантира основните искания на стачкуващите миньори – възнагражденията ще се изплащат навреме, както и ваучерите за храна. Вдига се надбавката за прослужено време, ще се доплаща за труд в почивни дни, възстановява се служебният транспорт и парите за наем на квартирите.
Работодателят беше доста склонен на преговори, което беше учудващо, но с тоз колективен договор вече ще имаме кореспонденция между синдикат – работодател, да изглаждаме проблемите, да ги решаваме, не да се крием и да се търсим, каза Димитър Иванов, работник в мината.
Оказа се, че „Евроманган” ЕАД не е плащал концесионни такси от 2 години, а министерството е завело съдебен иск едва миналата седмица. Омбудстманът Манолова слезе в рудника, за да се увери лично при какви условия работят миньорите. След около час стачкуващите под земята излязоха заедно с нея.
След 60 часа под земята и на 95-градусова влажност, трудно се чувствам, сподели току що излезлият от рудника Красимир Стоянов .
Излизаме с надежда, че тоз рудник ще работи по-напред и да си спазва нашия работодател договора, който е подписал днеска, допълни колегата му Юлиян Иванов
Мая Манолова сподели, че нещата под земята изглеждат доста зле и отвоюваното дотук като условия на труд е крайно недостатъчно.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*