Министерският съвет разгледа Временни мерки за защита на района на Калиакра, в изпълнение на Решение на Съда на ЕС. С тях се налага временно ограничаване на дейностите в територия на защитената зона „Комплекс Калиакра”. Разработен е Интегриран план за управление на трите защитени зони, който ще бъде публикуван за обществено обсъждане.
Припомняме, че през януари м. г., Съдът на ЕС осъди България за нарушаване на европейското екологично законодателство в защитените зони в Калиакра. Министърът на околната среда и водите издаде заповед по Закона за биологичното разнообразие, с която бе наложена забрана за извършване на действия, застрашаващи местообитанията там.
Съгласно постигнатите с Европейската комисия договорености, България ще представи до 31.03.2017 г. Интегриран план за управление на трите защитени зони в района на Калиакра. Разработката е дело на екип експерти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките. След представянето му в Брюксел, Планът ще бъде публикуван за обществено обсъждане и всички заинтересовани страни, както и населението в региона, ще могат да представят своите становища. До одобряването на Интегрирания план ще действат Временните мерки за защита.
Целта на плана е установяване на трайна регулация и дългосрочна устойчивост на развитието на район Калиакра, като осигури балансирано развитие на регион, без увреждане на уникалните за целия Европейски съюз видове и местообитания. Предприетите от България спешни мерки са акт на изпълнение на съдебното решение и целят предотвратяването на последващи значителни финансови санкции за страната ни.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*