4 досъдебни производства за купуване на гласове и 33 преписки за нарушаване на Изборния кодекс е завела Окръжна прокуратура – Добрич. Преписките са приключени, очакват се административни наказания по тях от кметове и РИК, тъй като нарушенията са в техните компетенции.
Три четвърти от нарушенията са направени от един политически субект, в районите със смесено население в област Добрич, като най-големият процент е в община Тервел. Извършвана е агитация на турски език, организирани са митинги на открито, без да се уведомят кметовете и без тяхно разрешение и др. Най-фрапиращите обаче са за закупуване на гласове, за които има доказателства и са заведени дела.
Окръжният прокурор припомни, че в Добрич беше заловен камион с около 10 тона храни, а като получател на пратката се е разписал кандидат за депутат от листата на най-провинилата се партия. Храните са открити в склад за пестициди в Добрич.
Същият политически субект, който не беше назован, но по информация на нашата телевизия е партия ДОСТ, е сгазил и всички български норми за движение по пътищата при т.нар. изборен туризъм. Всички автобуси, с които са извозвани гласоподаватели от Турция до Тервел са били неизправни, два от които до такава степен, че са задържани. Основният въпрос към момента е откъде са дошли парите за купуване на гласове.
Останалите 2 досъдебни производства са срещу кметове и наместници от други политически сили, също са за купуване на гласове, но в кеш.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*