83% от децата в Добричка област имат ваксина срещу морбили. Имунизационният обхат е по-нисък от средния за страната с близо 10%. От РЗИ апелират родителите да посетят личните лекари и да проверят имунизационния статус на децата си.
В момента върви проверка на имунизационния статус на децата от 13 месеца до 18 години в областта, подлежащи на имунизация срещу морбили, съобщи д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ Добрич. Тя обясни, че процесът е сложен и изисква време, тъй като се следят журнали, прави се анализ на всяко едно дете на всички лични лекари в региона. От годишните отчети обаче става ясно, че имунизационният обхват за област Добрич е 83%. Средният за страната е 92%, а най-добър колективен имунитет се постига при поне 95% имунизационен обхват с 2 дози морбилна ваксина.
От РЗИ – Добрич отправят апел към родителите да посетят личните лекари и да проверят имунизационния статус на децата си. От там припомниха, че в Добричко епидемия от силно заразното заболяване е имало през 2009 година, но ситуацията е била овладяна. В момента в инспекцията има достатъчни количества комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*