Омбудсманът на републиката Мая Манолова днес се срещна с протестиращите миньори от мангановия рудник в село Църква. Тя застана твърдо зад исканията на стачкуващите за подобаващи възнаграждения и социални придобивки.
Мая Манолова съобщи, че след изявленията й вчера, че ще даде за национално издирване Тереза Данкова – представителят на концесионера на рудника, тя е изпратила информация, вкл. за трудовите възнаграждения. Въпреки това, омбудсманът подчерта, че няма извинение докато работниците ти стачкуват ти да не си при тях. Годишната концесионна такса е процент от нетния размер на приходите, т.е. около 100 000 лв. – минимумът е доста нисък, заяви Манолова. Според стачниците реалният добив е в пъти повече от декларирания на хартия. Принципалът – Министерство на енергетиката обаче, не извършва контрол. Миньорите масово се оплакаха от незачитане на правата им и ограбване на труда им. Те подчертаха, че вече не искат преговори с работодателя, а нов концесионер. Мая Манолова беше допусната в двора на мината, но не и в галериите. Междувременно Румен Биков от Министерство на енергетиката, който инспектирал рудника снощи, дойде за среща с омбудсмана. Той подчерта, че не за първи път е тук.
инж. Румен Биков – гл. експерт в Министерство на енергетиката + надсаунд от „изпращането” на експерта
Омбудсманът Манолова съобщи, че й предстоят още срещи с шефа на регионалната инспекция по труда – Добрич и с Тереза Данкова във Варна. Тя ще търси възможности за преговори и споразумение.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*