Три са основните стълба в програмата на ГЕРБ за опазване на околната среда: природа, зелена икономика и контрол. Това заяви на кръгла маса, посветена на екологията Ивелина Василева – министър на околната среда и водите във второто правителство на Бойко Борисов. На срещата присъстваха първите двама в листата на ГЕРБ за добрички регион Пламен Манушев и Живко Мартинов.
Ивелина Василева подчерта, че България досега не е виждала толкова мащабна инвестиция в зелена инфраструктура, каквато беше извършена при управлението на ГЕРБ, касаеща здравето на над 4 млн. души. Обновлението и модернизацията й ще продължат. Предвижда се национална програма за чиста питейна вода в малките населени места. Василева изложи и конкретни ангажименти към област Добрич.
Приоритетно ще се работи за чистотата на въздуха. Регионалните системи ще се надграждат с рециклиращи инсталации, а старите сметища ще се рекултивират. Общините ще бъдат подкрепяни още в поддръжката на язовирите си и ефективното използване на минерални извори.
Ивелина Василева припомни, че изпълнените екопроекти в област Добрич за над 65 млн. лв.
ГЕРБ ще търси баланс между природата и бизнеса с ясни правила и строг контрол върху управлението на защитените зони, чрез децентрализация и активно участие на заинтересованите страни, но базирайки се на науката.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*