Миньорите от мангановия рудник в балчишкото село Църква обявиха безсрочна стачка и блокираха пътя Добрич Албена днес за 30 минути. Гражданското им неподчинение е провокирано от системно забавяне на заплатите и отказ на работодателя да ги увеличи.
Възнагражденията в рудник Оброчище не са вдигани от 2007-ма година, а част от миньорите, които работят в забоите получават минимална заплата от 460 лева, заяви Данаил Данаилов, който получава едно от най-високите заплащания – 610 лева за първа категория труд. Орязано е заплащането на извънредния труд, нощният се заплаща едва по 20 ст. на час, а от седмица са спрени и транспортните разходи, макар че 80% от работниците са от други населени места. Стачкуващите призоваха ръководството на мината на преговори днес, но без резултат. Охраната не допусна и журналисти в административната сграда.
Въпреки, че нямаха разрешение за блокиране на пътя Добрич – Албена, протестиращите го затвориха за половин час, за да привлекат върху неволите си вниманието на управляващите.
Те са твърдо решени да не слизат в галериите докато исканията им не бъдат удовлетворени. Следващата им стъпка е блокада на международния път Варна – Дуранкулак, на кръговото за Балчик.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*