Земеделските стопани трябва да декларират доходите си за 2016 година пред НАП до 2 май. Те ще трябва не само да подадат годишна декларация, но и да начислят, и платят, данък за получените доходи през миналата година.
Дължимият данък е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%. За доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат да намалят данъчната си основа с 40 на сто.
Земеделците, извършващи дейност като еднолични търговци, също декларират доходите си до 2 май, но нямат нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата година и доказаните разходи.
Субсидиите също се декларират и върху тях има данък.
През изминалата данъчна кампания, служителите от НАП Добрич са поканили 152-ма добруджански земеделци, които не са декларирали получените субсидии или са посочили занижен размер, да се поправят. След това, земеделските стопани са декларирали допълнително доход в размер на над 500 хиляди лева.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*