Възстановка на обичаите за Сирни Заговезни се състоя в Стария Добрич . Бяха пресъздадени ритуалите хамкане, хвърляне на стрели, прескачане на огън. Преди това през централната улица на града премина кукерско шествие.
С кукерско шествие започна празникът Сирни Заговезни в Добрич. То премина по централна улица на града и стигна до Архитектурния етнографски музей на открито „Старият Добрич”.  Запяха чановете на кукерите, бяха изречени думи за берекет, за богат плод и благополучие.  Багри, звуци и благослов се сляха в едно. За поредна година добричлии и гостите на града имаха възможност да наблюдават танци, маски и костюми на кукери на живо.
На площада пред часовниковата кула бяха изпълнени различни ритуали, които според народната традиция са типични за днешния празник. Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ изпълни „Мартенски игри“ .
Беше изпълнен ритуалът хамкане, в който се включиха малчугани дошли да се запознаят с добруджанските традиции. Беше запален буен огън, който и млади и стари прескачаха за здраве, хвърляха се и стрели.
Празникът завърши с голямо Сирнишко хоро. Заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*