135 години от преименуването на Хаджиоглу Пазарджик в Добрич се навършват на 27-ми февруари. По този повод в Дом-паметник „Йордан Йовков” е подредена изложба с най-старите съхранени картички и фотоси на града под наслов: „Поздрав от Добрич!”.
На 27 февруари 1882-ра година, в Държавен вестник излиза указът на Александър Батенберг, с който Хаджиоглу Пазарджик се преименува в Добрич, по молба на местните жители. Името на града е сменяно още два пъти – по време на румънската окупация в Базарджик и през социализма – в Толбухин.
Снимките са общо 60 и са подредени хронологично – как е изглеждал града до войните, по време на румънската власт и през 40-те години. В тях могат да се видят емблематични за Добрич места и сгради, голяма част от които за съжаление не съществуват.
Часовниковата кула, намерила място в творчеството на Йовков не е намерила място в новия облик на града. Други, като хотел Москва пък, се рушат пред очите ни. Интересна е трансформацията на добре запазените здания на художествената галерия, община Добричка,  Стара къща, храмове, и др. и пространствата около тях. Изложбата е отворена за всички желаещи да я посетят.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*