Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решение на служебен еко министър, с което се разрешава проучване за нефт и газ в добричко. Припомняме, че то беше атакувано в съда от граждани и неправителствени организации.
Върховният административен съд отмени решението на министъра на околната среда и водите Светлана Жекова, от служебния кабинет на Близнашки, с което през 2014 година се разреши на американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп“ да извършва проучвания за нефт и газ в Блок „1-11 Вранино“. Спорното решение беше обжалвано в съда от граждани и сдружения, с мотива, че за проучванията може да се ползва само неконвенционална технология, която у нас е забранена с мораториум. Според експертизата в проекта не се предвиждат дейности по търсене и проучване на шистов газ, и според вещите лица, нито една от дейностите не включва технологията „хидравлично разбиване“, а отваряне на стари сондажи и провеждането на нови. Техният брой, местоположение и дълбочина, обаче не са посочени. В проекта не са посочени и технологиите и методите на търсене и проучване.
Констатациите на съда са, че цялостният работен проект, незаконосъобразно е бил оценен чрез процедура по Закона биологичното разнообразие, без екологична оценка и ОВОЗ, предвидени в Закона за опазване на околната среда. Решението на Жекова се отменя, а искането на американската компания се изпраща на министъра на околната среда и водите за ново разглеждане.
Решението на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок пред петчленен състав на същия съд.
Припомняме, че Блок „1-11 Вранино“ е с площ от близо 400 кв. км., на територията на 4 общини в област Добрич – Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла. В границите на блока попадат защитени зони като езеро Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*