Съвместна проверка извършиха в няколко имота на село Стефаново днес комисия от община добричка и представител на Областната дирекция по безопасност на храните. Тя е инициирана по жалба на местни жители срещу отглеждането на голям брой кучета в незаконни постройки.
Един от проверяваните имоти е на Румен Захариев срещу когото прокуратурата образува досъдебно производство за жестоко отношение към гръбначно животно, документирано в клип, разпространен в социалните мрежи. На него се вижда как по време на лов кучета разкъсват жив язовец. В общинската комисия участваха още еколог и гл. специалист по селско стопанство. Проверка за хуманно отглеждане на животните направи д-р Огнян Тодоров от ОДБХ. Поради отсъствие Захариев бе уведомен за проверката по телефона. Съпругата му Галина представи надлежни паспорти за 21 кучета. Регистрацията, чипирането и ваксинацията им са направени след проверка на ОДБХ през януари. Дори да има право като ловец да ги отглежда, то следва да е при хуманни условия. Според закона на всяко куче се полагат 10 кв.м. площ – с просто око се вижда, че това изискване е нарушено. Тя признава, че пускането на клипа в интернет е било грешка, но отрича да е с рекламна цел, въпреки, че и двамата с Румен са безработни и отглеждат 2 деца.
Семейството може да се размине с административните санкции, ако изпълни ветеринарните предписания. Факт е обаче, че видеото е разпространено чрез социалните мрежи в разрез със закона, а видно от клипа, става въпрос за забранен нощен лов. Разследването на прокуратурата продължава и в посока разрешен ли е изобщо ловът в землището на селото, където се е случило.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*