Маточината бе хитът сред зeмeделските производители за миналата година. Площите засети с тази култура в страната са минимум 2000 дка. Изкупната цена на „лимонената трева“ е варирала между 3 200 и 3 800 лв. за килограм масло. В Добри все още не се води статистика за засетите площи.
Маточината беше хит сред земеделските производители като етерично-маслена култура за 2016 година, съобщи в Добрич Методи Стефанов, собственик на дестилерии в Розовата долина. Бяха засети много нови насаждения, а добитото количество масло в страната е около 1,5 – 2 тона. В  България според него има минимум около 2 хиляди дка с маточина. Цената на маслото е варирала между 3 200 и 3 800 лв за килограм.
В Областна дирекция „Земеделие“ в Добрич все още няма статистика за засетите площи в региона с тази билка. Според производители първоначалната инвестиция за 1 дка маточина възлиза на около 1000 лв. Освен закупуването на разсад обаче тя изисква и много влага, затова изграждането на капкова система е задължително. Почвата също трябва да бъде добре обработена срещу вредители, тъй като те могат да нападнат растението още при засаждане. Освен това отглеждането на маточината е свързано и с много ръчен труд, за който се отделят много средства. Добивът от декар варира, като първата година при лошо напояване може да няма такъв, а при добри условия на развитие може да се произведе около 1 кг масло.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*