Иван А. от Добрич ще бъде предаден на германските съдебни власти, след като Добричкият окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена срещу него от прокуратурата в град Франкентал. Във Федералната република 34-годишният мъж е обвинен за изнасилване, противозаконно лишаване от свобода и трафик на хора, за което може да бъде наказан със затвор до 15 години.
В европейската заповед за арест се посочва, че на 21 януари 2012 година добричлията два пъти е изнасилил жена в германския град Лудвигсхафен. В същия ден, с намерение да принуди пострадалата да проституира, обвиняемият направил опит да я транспортира до град Манхайм.  Потърпевшата обаче успяла да помоли минувачи на улицата за помощ, което накарало добричлията да избяга. Той е обявен за международно издирване на 24 февруари 2012 година, въз основа на издадената от германските власти Европейска заповед за арест.
Задържан е на 26 декември 2016 година на ГКПП – Дуранкулак, а от 29 декември е „задържан под стража”.
В днешното заседание Иван декларира, че е съгласен да бъде незабавно предаден на немските съдебни власти. Прокуратурата на Германия е предоставила уверение, че след приключване на наказателното производство срещу него, ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуално наказание. Решението на Добричкия окръжен съд е окончателно.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*