Сигнал за агонизиращия мъж – Петър подадоха съседи. Хората обясниха, че в жилището няма ток и вода и от седмици мъжът не е ставал от леглото. Не получавал пенсия, тъй като нямало кой да подготви документите му. Единствено взимал 90 лв. социална помощ. Нямал близки, които да се погрижат за него. Потърсили съдействие от различни институции, но резултат нямало. На място се сблъскваме с неописуема мизерия. Миризмата от жилището се усеща още от стълбището. Там откриваме брата на 67-годишния мъж и негови съседи.
В крайна сметка стана ясно, че братът Иван, го посещавал всеки месец и му носел храна, дъщерята обаче не се е появявала от години. Социалните служби многократно се опитвали да му помогнат, но мъжът отказвал да направи каквото и да било за себе си. Днес неговият родственик беше дошъл да го вземе и да го отведе в дома си в близко село, но Петър беше категоричен, че няма да тръгне.
От общината обясниха, че в случая мъжът има близки и без тяхното съгласие или съдействие трудно могат да предприемат някакви мерки. Мъжът нямал здравни осигуровки, но въпреки това социалните работници са уговорили медицинска помощ и настаняване в здравно заведение. В случая обаче няма сила, която да промени ситуацията, въпреки заинтересоваността на всички страни. В крайна сметка Петър беше изведен с помощта на институции от жилището и отведен в дома на брат му, където ще полагат грижи за него.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*