Достъпът и любителския риболов в Дуранкулашкото и Шабленско езера е забранен със заповед на министъра на земеделието. Причината е опасност от разпространение на птичи грип. В страната вече има констатирани 15 огнища на инфлуенца.
Министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева забрани достъпа на външни лица и любителския риболов във водоемите и местата,
обитавани от диви мигриращи птици. За Добричка област това са Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс. Целта е ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците. В страната вече са констатирани 15 огнища на птичи грип в 5 области, съобщава Българската агенция по безопасност на храните. 14 са в домашни стада и 1 при диви птици. От държавното ведомство информират още, че всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*