Едва 15-тина граждани и общински съветници се отзоваха на поканата за публично обсъждане на бюджета на Добрич за 2017 година. Основните предложения бяха свързани с подобряване на инфраструктурата в града.
Общият размер на бюджет 2017 за община Добрич е 46 300 423 лева. От тях местните приходи са 17 707 891 лева. Актуализацията на план-сметката за чистота няма да доведе до увеличение на такса битови отпадъци, напротив – изготвя се нова методика за определянето й, която ще доведе до намаляване на размера й, отбеляза кметът Йордан Йорданов.
Новост за Добрич е създаването на общинска полиция, която ще заработи догодина. В Бюджет 2017 са заложени 70 000 лева за тази дейност. В процеса на обсъждане на финансовата рамка стана ясно, че средства за местен омбудсман не са заложени.
Общинският съветник от ВМРО Пламен Йорданов внесе идеята за създаване на общински фонд „Ин витро“ с начален капитал от 10 000 лева. Той предложи да се довърши ремонтът на тротоарите по улица „Хан Тервел“, започнал преди 4 – 5 години. Сред предложенията на гражданите бяха още изграждане на многофункционална спортна площадка между блокове 20 и 22 на улица „Дунав“, рампи за деца със затруднено придвижване във всяко училище в града.
Още предложения и в писмен вид, гражданите могат да внасят в общината до 5 януари.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар

  • Най належащата задача след инфраструктурните проекти е свеждане на безработицата до приемливи нива. Много добра е идеята да се отдаде безвъзмездно терен и / или сграда – общинска собственост за определен период от време – например за 5 години на частни фирми, за да може да се подпомогне развитието и просперитета на икономиката на града, съответно и общината да получава приходи от данъците на тези фирми. .