Районен съд – Генерал Тошево осъди 17 от 25 иракчани, задържани за незаконно преминаване на границата. 16 от присъдите са условни, а една ефективна.
16 условни и една ефективна присъда срещу 17 имигранти от Ирак за незаконно преминаване на границата постанови Районен съд – Генерал Тошево. Условните са за 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок и глоби от 100 лева. Едно от делата беше срещу иракчанка, извършила престъплението за втори път. Тя получи ефективна присъда от 9 месеца лишаване от свобода.
В съдебната зала мигрантите заявиха, че се признават за виновни в това, че на 8 декември в землището на генералтошевското село Росица нелегално са напуснали страната. Те са били задържани от граничните власти на Румъния и са върнати обратно в България на 10 декември 2016 г. Те са част от група от 25 иракчани – 15 жени и 10 мъже, на които Районният съд в Генерал Тошево наложи мерки за неотклонение „задържане под стража” за незаконно преминаване на границата. Очаква се в началото на следващата година да бъдат гледани и делата срещу останалите 8 иракчани, които бяха задържани от българските гранични власти на 8 декември 2016 г. в района на село Росица, община Генерал Тошево. Наложените днес съдебни актове са окончателни и влизат в сила веднага. Мигрантите с условни присъди ще бъдат насочени към бежански центрове.
Председателят на Районния съд Росен Стоянов съобщи, че междувременно прокуратурата е внесла искания за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража” на други 8 имигранти, които също са били заловени от граничните власти на Румъния и са върнати обратно в България

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*