Масово се изрязват короните на дърветата по добричките улици в последните седмици. В тази връзка в общината са постъпили множество запитвания за причината. От там информират, че резитбата се прави по искане на граждани и след експертна оценка. Процесът е наложителен, понеже дърветата са опасно високи и излизат извън обхвата на обслужващата техника.  Огромните им размери засенчват жилища, запушват улуци, повреждат покриви и пр. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, ги правят неустойчиви на вятър и стават опасни за хората.
Зимата е период на покой за растенията и е подходящ за резитба. Това е абсолютно безопасно за дърветата. След нея се образува нова, добре оформена, ниска, и най-вече безопасна корона лесна за поддържане. Това се отнася за липите, кестените, яворите и ясените и други видове дървета.
По улица „Витоша” дърветата бяха скелетно изрязани преди 2-3 години. В момента имат нови, корони и нито едно не е загинало, уверяват от общината.
Много хора първоначално определят дърветата като „осакатени”. Действително стъблата изглеждат голи, но това е само психологически ефект. Скелетната резитба се извършва по протежение на цяла улица, защото всички млади корони ще се развият едновременно и силуетът ще бъде добре структуриран.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*