Регионален исторически музей – Добрич днес представи резултата от работата на ателието за реставрация и консервация през последната година. До момента в него са инвестирани 24 000 лв. и то е едно от най-добрите в България, съобщи директорът на музея Костадин Костадинов.
Днес бяха представени 10 икони, дареният неотдавна кратер и метални предмети, реставрирани през последната година в добричкия музей. Павлин Пенев оглавява реставраторското ателие от края на м.г. Реставрацията на икони е най-сложна, защото се възстановяват няколко вида материали – дърво, платно, грунд, темперна живопис и лаково покритие. Дупката в нея е получена при тлеене на кандило и се е наложило цялостно изграждане на липсващата прогорена част. Другата по трудност за реставрация е била иконата на Свети Атанасий, престояла 30 години в депото. Датирани са от средата на 19-ти и началото на 20-ти век.
Марияна Пехливанова и Таня Иванова реставрират кратер от 4 в. пр. н. е. с изображение на Дионисиево шествие. Около 1000 монети и множество предмети от разкопки реставрира специалистът по металите Милена Барбова. Керамиката и металните предмети ще влязат в постоянната експозиция на музея, докато от иконите ще бъдат изложени само най-големите, поради липса на подходяща зала

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*