От 1-ви януари 2017 година с 10% ще се вдигнат възнагражденията на работещите в Обреден дом, Общински пазари, Синя зона, зоопарка, приюта за безстопанствени животни и пенсионерските клубове. Това обявиха на съвместна пресконференция кметът на града Йордан Йорданов и Гинка Василева – председател на КНСБ – Добрич. Синдикалистите правят първи пробив в Община  Добрич за увеличение за възнагражденията и на специалистите, а не само на работещите на минимална заплата.
Преговорите ще продължат в посока увеличение на заплатите от 10% в следващия бюджет за всички местни дейности и ще засегне общо 400 души, работещи в 13 услуги на общината. Само за специалистите ще са необходими 157 хил. лв., а общо с вдигането на минималната заплата по закон, ще трябват 229 хил. лв., които общината е готова да осигури. Кметът Йордан Йорданов заяви, че в преговорите с КНСБ е постигната златната среда.
Тръгва се към анализ на бюджетите в частта издръжка, икономии на финансов ресурс, като напр. живата охрана на общинските пазари да бъде заменена с видеонаблюдение. Ще се оптимизират служби и дейности, като се очаква и пренасочване на хора на други свободни места в общината и общинските предприятия. След гласуването на държавния бюджет, ще се преговаря за вдигане на заплатите и в ДЯ и ДГ.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*