Добричка област е една от 5-те области в страната, в която липсват инвестиции, местните данъци са високи, но с добро състояние на здравеопазването. Това сочи анализ на Института по пазарна икономика за развитие на регионите. Според него възстановяването от кризата е факт във все повече области.
Според данните Добрич е един от 9-те региона в страната, които са достигнали през 2014 година съвкупното си производство от 2008 година и брутният вътрешен продукт е надминал предкризисното си ниво. Анализът показва още, че БВП на човек е едва 39% от средноевропейския. В това отношение единствено столицата вече е в Европа. Здравеопазването в региона е в добро състояние. В същото време се оказва, че някои от местните данъци са високи, липсат и инвестиции. Област Добрич е с най-висок данък за прехвърляне на собственост сред всички области в страната. Водещи сме обаче по осигуреност с болнични легла в здравните заведения и по брой на постъпили болни.
Като цяло, анализът на регионалното развитие показва, че през 2014-2015 г. все повече области преодоляват ефектите от кризата върху инвестициите и пазара на труда. В същото време, обаче, около 1/3 от тях страдат от дълбоки структурни проблеми и бързо се обезлюдяват. Това води до продължаващо задълбочаване на различията между регионите. Усиленото усвояване на европейските фондове по никакъв начин не помага за преодоляването им. Все повече се налага наблюдението, че европейските фондове са се превърнали в цел сама по себе си, която заменя дългосрочната политика за регионално развитие и води до трайна зависимост на местните бюджети от тези средства.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*