10% намаляване на данъка на тежкотоварни автомобили искат собствениците камиони над 33 тона. То е внесено в ОбС Добрич и разгледано в 2 постоянни комисии – по бюджет и по транспорт. Засега решение няма, поради липса на кворум в заседанията им, но това искане предизвика широка полемика и извади на светло вратичка в закона.
В закона за местните данъци и такси се дава възможност джипове да се регистрират масово като лекотоварни коли, за да плащат в пъти по-нисък данък, съобщи председателят на ПК по Бюджет и финанси и член на транспортната комисия Атанас Атанасов. Оказва се, че в Добрич декларираните в тази категория автомобили са 4200. Към тях спадат т.нар. баничарки и микробуси. За да няма ощетени при една евентуална промяна в данъка за МПС обаче е необходим задълбочен анализ на всяка категория коли, смята Атанасов.

Припомняме, че Добрич е сред трите общини в България с най-висок данък на МПС от 2008-ма година насам. Намаляването на данъка за таксиметровите коли поощри и останалите превозвачи да поискат по-ниски ставки.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*