Едно от най-ярките имена на изпълнител на добруджански песни през последните повече от 60 години е това на народната певица Верка Сидерова. Тази година българското „лале“ с добруджански корени навърши 90 години. По този повод в родния град беше организирана изложба, представена автобиографичната й книга „Лале ли си“ в превод на английски език и прожектиран филм, в който известната добруджанка разказва за своя живот.
По повод годишнината в регионална библиотека „Дора Габе“ е организирана фотоизложба за живота на народната певица, със снимки от личния ѝ архив.
Беше представена автобиографичната й книга „Лале ли си“ в превод на английски език.
Здравословен проблем не позволи на певицата да присъства на събитието, но беше представен кратък видеофилм, в който известната добруджанка разказва за своя живот.
Верка Сидерова e родена през 1926 г. в Добрич. През 1953 година талантът ѝ е открит от Филип Кутев, главен художествен ръководител на Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Тя е една от най-изявените му солистки и обикаля с него петте континента като навсякъде разнася добруджанската народна песен. Верка Сидерова е носител на най-високите отличия: за цялостно творчество – „Нестинарка“, „Борис Машалов“, „Златна детелина“, орден „Кирил и Методий“, орден „Стара Планина“. През 2004 година получава званието „Почетен гражданин“ на Добрич.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*