Задължителната застраховка „Гражданска отговорност” за леките коли на физически лица бележи спад, но за тежкотоварните се увеличава. Това се дължи на голямата конкуренция между застрахователите.
Между 5 и 9 лева по-ниска е застрахователната полица за „Гражданска отговорност” в момента, като тенденцията се наблюдава от няколко години насам. По новия кодекс за застраховане от тази година лимитите при изплащане на щета са завишени и икономическата логика е цената на застраховката да се вдига. Още повече, че при жертва на пътя, напр. се изплащат суми от порядъка на 200 000 лева при положение, че една полица е 150. Според застрахователите и оборотът от нарастващия брой коли у нас не може да покрие загубите при големите щети. От друга страна обаче, конкуренцията е много висока – около 30 са лицензираните застрахователи на българския пазар.
С регистрацията на хиляди румънски коли у нас, застрахователите изготвят черни списъци на хората с множество коли, защото премиите в чужбина са за десетки хиляди евро.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*