Преди броени дни междуведомствена комисия, назначена от областния управител на Добрич излезе със задоволителен доклад за състоянието на речните корита, дерета и язовири. Проверката им отнела 10 дни. На наш екип отне само 2 часа да констатира точно обратното.
Жителите на Козлодуйци не са запознати с последните констатации на междуведомствената комисия, че „Смолница 2” представлява опасност за ниската част от селото, въпреки пониженото му водно ниво. Те не се страхуват от наводнение, а от замърсяване. Въпреки пониженото водно ниво в язовира, при незапочнал ремонт на стената, той представлява опасност за ниската част от с. Козлодуйци, се казва в доклада на комисията. На място ни е трудно да разберем за какъв точно ремонт става въпрос… Решаваме да проверим и какво се случва с жителите на селото край най-големия водоем – Одринци. Те пострадаха двукратно от наводнения в последните 2 години и не скриват опасенията си, че това може да се случи отново, защото дерето се е превърнало в гора. Георги Дойчев споделя, че земята наоколо е била обработваема преди 2 години, но придошлите води отмиват хумуса и сега пустее. Мирослав Минков си купува имот в Одринци през 2003 г., за да развива градинарство. Загубите му само от семена са над 2000 лв. Да, хората тук се спасяват поединично. Ние се връщаме на доклада от междуведомствената комисия, в който пише: Поради липса на хидроложки и хидравлически наблюдения и изчисления, комисията не е в състояние да даде точна оценка, относно възможностите на сухите дерета да провеждат високи вълни.
Въпреки това проводимостта на проверените участъци на повечето реки и дерета извън населени места, е оценена като задоволителна. Край на цитата…

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*