Среща на бизнеса от добричка област с търговския представител на Русия в България Игор Илингин и генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук се състоя днес. Домакин на срещата беше областният управител Детелина Николова.
Добричка област е водеща в сектор селско стопанство, а той е приоритет за Русия, затова срещата е инициирана от Сергей Лукянчук.
На срещата с представители на бизнеса в добричка област днес обсъдихме перспективите за сътрудничество между Русия и България. Стигнахме до единодушие, че в Русия има много добър потенциал за реализация на български стоки, още повече, че вашето производство е известно с доброто си качество и има добра репутация у нас. Затова не се изискват големи разходи за маркетинг и реклама.
Игор Илингин призна, че само политиците знаят кога ще падне ембаргото, но бизнесът трябва да е готов да заеме нови ниши на руския пазар в сектори като фармацията и най-вече козметиката. Гостите изразиха подчертан интерес към селскостопанската продукция и храните, които се произвеждат в добричко. Специално внимание беше обърнато на новата консервна фабрика в село Сенокос, чиито представители искат да разширят доставките си за Русия.
Стокообменът между Русия и България м.г. е бил 3 млрда долара, съобщи Илингин, но това се дължи не само на забраната върху определени стоки, но и на икономическата криза.
Гостите съобщиха, че посещението им в Добрич е част от кампания за срещи с регионалния бизнес в различни точки на страната. Регионалното сътрудничество има голям потенциал за развитие и трябва да обхване малкия и средния бизнес, подчерта търговският представител на Русия у нас.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*