На територията на област Добрич се въвеждат ограничителни мерки с цел недопускане на болестта африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците.
Областната епизоотична комисия в Добрич заседава във връзка с възникнали огнища на болестите африканска чума по свинете и силнозаразен птичи грип, в 8 европейски държави. Чумата не е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби. Въвежда се засилен контрол съвместно с „Гранична полиция“ на пристанищата и граничните пунктове, на личния багаж на пътниците, идващи от страни, в които е установена АЧС. От агенцията по храните ще проверяват за наличие на суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка, които крият риск да пренесат вируса. Такива продукти ще бъдат конфискувани и унищожавани.
Общинските епизоотични комисии трябва да заседават до 22-ри ноември, да се информират кметовете и лицата, отглеждащи свине за риска и начините за разпространение на болестта, мерки за биосигурност, които трябва да се спазват в обектите. Засилва се контролът на движението на домашни свине и на клиничния надзор за ранно откриване на АЧС в свиневъдните обекти. За нашата област е разпоредено и максимално редуциране на популацията на диви свине.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*