При изключителен интерес премина в Добрич кампанията под наслов „Включи се“, която се проведе в рамките на Световния ден за борба с Диабета. В града бяха разкрити три пункта за измерване на кръвна глюкоза – пред МБАЛ „Добрич“, Дом – паметник „Йордан Йовков“ и Хотел „България“. Въпреки студа медицинските екипи работеха на пълни обороти, а множеството добричлии търпеливо чакаха за извършване на манипулацията.
Изследването отнемаше само няколко минути, преди това обаче хората попълваха анкета. Помагаха им доброволци от БМЧК и фондация „Ръка за помощ“.
Инициативата се провежда за втора поредна година в Добрич. Проблемът, който е на дневен ред в нашето общество е свързан с късното поставяне на диагноза, защото симптомите са нехарактерни като например загуба на тегло, често уриниране, повишено чувство на жажда, а в много случаи те идват прекалено късно и вече са настъпили усложнения. От диабет в световен мащаб страдат 414 милиона души. Към 2040 г. очакванията са броят им да нарасне до 640 милиона. В България заболелите от захарен диабет са около 970 хиляди души. Смята се, че всеки един от двама диабетика не знае за заболяването си. Забързаният начин на живот, огромната доза стрес и вредните хранителни навици са част от факторите определящи заболяването като пандемия.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*