Повече от 2 млн. евро откупи след кибератаки са платили български фирми за година. Средният откуп, който се заплаща, за да се върнат откраднатите данни е 15 хил. евро. Това съобщи в Добрич Валентин Генев – специалист по дигитална и фискална сигурност. Той участва в бизнес обучение за малки и средни фирми на тема „Киберсигурност – как да опазим фирмата от модерните разбойници“.
Около 60 на сто от фирмите, претърпели кибератака, до шест месеца фалират, заяви още Валентин Генев. 90 на сто от персонала в дружествата не е обучен да се справя в такива ситуации, затова става лесна мишена от страна на „модерните разбойници“. Той представи заплахите и последствията от хакерските атаки. Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми, също и често архивиране на данните, повече внимание при отваряне на файлове, съветва специалистът.
Събитието цели да подпомогне бизнес развитието на малките и средните предприятия под формата на бърз курс за защита срещу посегателства над информацията, която те обменят с банки, доставчици, клиенти и институции.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар

  • МиДко 3 години ago

    Знаете ли защо плащат фирмите откуп, защото пестят от обучение на персонала, пестят от закупуването на легализиран антивирусен софтуер, пестят от заплатите на служителите си, и т.н.
    Служителите на фирмите най-често използват неограничен достъп до интернет (т.е. без рестрикции) и напълват кошничката на фирмата с какви ли не бацили и скриптове…..
    Може да се напише много….