Проливният дъжд снощи причини щети в две добрички села. За щастие жертви и пострадали няма. Две деца са били в бедствено положение в приземния етаж на къща в Одърци. Спасен е мъж, хванат от водната стихия в колата си, в центъра на Батово.
8 къщи и една селскостопанска постройка пострадаха от наводнението в село Одърци снощи около 19 часа. Наводнени са и много дворове. В рамките на 40 минути се изля порой от 120 литра на квадратен метър, съобщи кметът на селото Митко Желязков. Получен е сигнал за голяма приливна вълна от северната страна на селото.
През юни 2014-та селото отново пострада при наводнение, макар и в по-големи мащаби.
Теодора още не може да се отърси от шока от преживяното. 9-годишният и син и 14-годишната дъщеря се оказват приклещени в приземието от прииждащата като море вода.
Семейството живее в къщата от 3 години и вече се наводнява за пети път. Цялата покъщнина и техника е унищожена, а фамилията е теглила кредит за обновяването й. Досега обезщетение не са получавали. Пострадалите в Батово също не вярват някой да им помогне, въпреки, че са получили помощ от междуведомствената комисия по бедствия и аварии преди 2 години. Станко Николов споделя, че е взел само 300 лв. Вчерашното наводнение обезсмисля ремонта, който се опитва да направи у дома си.
Кметът на Одърци се обажда на колежката си в Батово, за да я предупреди за приливната вълна, която нахлува 40 минути по-късно. Нивото на водата в селото се вдига с над метър.
За щастие само в две приземия от наводнените къщи живеят хора и те са изведени невредими. По-сериозен е проблемът с пътя, ремонтиран това лято.
Поредното нещастие обаче изисква задълбочено проучване и генерално решаване на проблема, който според запознати е причинен от безогледна сеч в околните горски масиви и т.нар. американски тип обработка на нивите, без дълбока оран.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*