Опровергаха се опасенията на земеделските производители за ниски добиви от пролетниците. Въпреки продължителното засушаване това лято, в хамбарите се прибират по-големи количества слънчоглед и царевица спрямо стопанската 2015 г. В края на жътвата, добивите от слънчоглед в Добричка област се повишиха. Стопаните прибират средно по 271 кг. от декар с маслодайната култура. Само преди три седмици, средният добив беше с 40 кг. по-малко при пожънати наполовина площи. Спрямо м.г пък е с 60 кг. от декар повече. Прибирането на слънчогледа е на финала си – реколтирани са 95%, съобщи Веселин Овчаров, старши експерт в ОД „Земеделие“. Общото произведено количество е близо 208 хил. тона от над 767 хил. дка.
До момента са прибрани и малко над 60% от площите с царевица, или около 600 хил. дка, при среден добив 548 кг/дка или с 62 кг. повече от 2015 година. Общото произведено количество надхвърля 317 хил. тона.
Паралелно с прибирането на реколтата от пролетници, върви и сеитбата на есенниците. До момента с пшеница са засети 140 хил. дка или около 10% от обичайното, с маслодайна рапица – над 91 хил. дка и само 100 дка с ечемик.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*