Европейският ден на езиците – 26-ти септември, в Добрич беше отбелязан с интересно събитие, реализирано от Висше училище по мениджмънт, Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ и Народно читалище „Йордан Йовков“, съпричастни с каузата на Фондация „Малки ангели“, подкрепяща деца, болни от рак и техните семейства.
Мотото на събитието, във фоайето на висшето училище беше „На различни езици с широко сърце“. В Езиково ателие чуждестранни студенти, ученици и добричлии, писаха думи като „милосърдие“, „любов“ и „сърдечност“ на около 30 езика. Специално място в ателието беше отредено на жестомимичния превод, осъществен с подкрепата на Дружеството на глухите в Добрич.
„Това е ден на езиците, на жестомимичния език, на езика на изкуството и на езика на милосърдието”, заяви Елена Юрченко – директор на студентската библиотека. Специален акцент в мероприятието беше изложба-базар в полза на Фондация „Малки ангели“. Събитието беше почетено от кмета на Община Добрич Йордан Йорданов, обучавал се в Съединените щати и общинския съветник Герман Германов, завършил висшето си образование в Унгария. Изучаването на чужди езици е богатство, което помага на хората да преодоляват културния шок и да се сближават, сподели Йорданов. Герман Германов подчерта, че преди да пристъпят към чуждите езици, младите хора трябва първо да научат отлично своя. В рамките на събитието звучаха стихове и песни на различни езици, музикални изпълнения на произведения на хора с увреждания и др.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*