8157 ученици посрещат новата учебна година в Добрич. Те са разпределени в 350 паралелки на 18-те основни и средни учебни заведения в града. Школският звън прозвуча за първи път за в 788 деца.
С посрещане на школското знаме и издигане на националния флаг започна новата учебна година в Добрич. „Неписаният” празник събра в училищните дворове деца, преподаватели и родители. Въпреки, че Добрич за първи път има под 800 първокласници, по традиция най-емоционалното посрещане в училище беше тяхното. Като в народните обичаи за благослов, те прекрачиха прага на класните си стаи с китка здравец и питка с мед. Не по-малко развълнувани бяха придружаващите децата родители, дядовци и баби и дори прабаби…
706 са педагозите в Добрич през тази учебна година. 195 души е помощният персонал. Заради демографската криза и миграцията през последните години бяха закрити няколко училища. Днес врати отвориха 7 основни, 5 средни училища, 1 спортно училище, 2 професионални и 2 профилирани гимназии, 1 обслужващо звено. Първокласниците са с 41 по-малко от м.г. Кметът Йордан Йорданов отправи послание към добричките деца да бъдат борбени и да не се предават. Днес беше спазен още един обичай – новият етап от живота на учениците да потръгне и да върви гладко, като по вода.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*