Майки на деца с увреждания излязоха на протест в различни точки на България. В Добрич пред сградата на общината се събраха около 30 майки, въпреки че вчера кабинетът прие промени, с които се вдигат помощите за деца с увреждания, достигащи до 930 лв./месец. Те още веднъж подчертаха, че тяхната професия е родител, а не личен асистент.
Мирен протест проведоха родителите на деца с увреждания в Добрич. Той започна от сградата на общината и след кратък поход завърши пред областна управа. Родителите искат помощта за децата им да е доживотна, а не до 18-годишна възраст.
За специална количка за Севда трябват 3000 лв., но държавата отпуска само 486 лв.
Протеста подкрепиха и майки на здрави деца.
Живка Костадинова подозира, че обещаните вчера държавни помощи ще бъдат редуцирани с времето и затова е дошла да подкрепи майките. 19-годишният Йордан е с мозъчен кръвоизлив при раждане. Майка му мечтае да му купува качествена храна и да има подходяща за него количка.
Зам.-кметът д-р Емилия Баева разговаря с майките. Тя съобщи, че на 21 септември община Добрич стартира проект за лични асистенти и домашни помощници на 104-ма потребители, като критерият е степен на увреждане, а не възраст. Въпреки усилията на общините, майките настояват за генерално адекватно отношение на държавата към тях, без унизително кандидатстване за личен асистент на собствените си деца.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*